Veelgestelde vragen

Hoelang moeten we rekenen voor de fotosessie?

Ik raad jullie aan om ongeveer 60 minuten te plannen voor het maken van de foto’s. Zo heb ik voldoende tijd om jullie ontspannen en ‘puur’ vast te leggen. Reistijd komt hier nog bij, dus kom je snel op anderhalf uur voor dit onderdeel. Kies ook voor maximaal 2 verschillende locaties, het is namelijk veel relaxter om 1 of 2 locaties te doen dan in een korte tijd verschillende locaties aan te doen.

Groepsfoto's?

Groepsfoto’s met jullie ouders, getuige, ceremoniemeesters, alle mannen en alle vrouwen… Er zijn tal van combinaties te bedenken, maar ik adviseer jullie er niet teveel te bedenken. Zeker niet meer dan 10, dan blijft er nog genoeg tijd over om spontane en echte foto’s te maken van jullie en jullie gasten. Als jullie graag willen dat ik groepsfoto’s maak tijdens jullie bruiloft, dan vind ik het fijn om van te voren een overzichtje te ontvangen met de combinaties die jullie graag willen. Voordeel is dan dat jullie er tijdens jullie bruiloft niet meer aan hoeven te denken.

Bewerk je de foto's ook?

Ik loop jullie foto’s na en waar nodig corrigeer ik ze op kleur en contrast, maar ik ga geen (zware) bewerking op jullie foto’s loslaten. Tijdens het fotograferen wil ik de foto gelijk zo goed mogelijk maken. Ik optimaliseer de foto’s zodat de kleuren nog mooier uitkomen en ik zet een aantal foto’s ook om in zwart/wit. Ik werk met de programma’s Adobe Lightroom en Photoshop.

Mogen wij de RAW /originele bestanden (ook) hebben?

Dat is helaas niet mogelijk. Graag leg ik jullie uit waarom; fotograferen is slechts een deel van mijn werk als fotograaf. Het uiteindelijke resultaat; de serie die jullie ontvangen is een combinatie van voorbereiding, fotograferen, de selectie en het bewerken. Daarbij hebben de laatste twee zaken een enorm grote invloed; groter dan je misschien zou denken. Deze twee zorgen ervoor dat alle losse foto’s die ik gemaakt heb een serie vormen; een mooi geheel met continuïteit in licht, kleuren, in verhaal. Het eindresultaat dient een mooie afspiegeling te zijn van wie jullie zijn, in combinatie met mijn stijl en portfolio.

Is het mogelijk dat je bijvoorbeeld tijdens het diner een paar uur (onbetaald) pauze neemt?

Dat is niet mogelijk, wanneer ik jullie dag kom vastleggen, reserveer ik de gehele dag voor jullie. Ik wil graag ‘opgaan’ in jullie dag en continue actief blijven. Daarnaast geeft mij het ook de gelegenheid om bijvoorbeeld de mooi gedekte tafel en de gerechten vast te leggen. Of die spontane speech van jullie vaders!

Bewaar je zelf ook een back-up van onze foto’s?

Ik bewaar alle bruidsreportages minimaal 5 jaar nadat deze zijn afgeleverd en ik maak altijd meerdere back-ups. Maar omdat er natuurlijk altijd door onmacht iets kan gebeuren raad ik aan om zelf ook meerdere back-ups te maken van jullie trouwfoto’s.

Bruidsfotografie Haarlem Landgoed Waterland
Trouwfotograaf Haarlem detail
Kunnen we je ook voor minder dan 4 uur boeken?

Vier uur fotografie is het minimum om de ceremonie, de fotoshoot en eventueel de ‘first look’ mooi in beeld te brengen. Daarnaast hoeft dan niet alles heel snel, want stress is het laatste wat jullie tijdens jullie bruiloft willen 😉 Want als jullie ontspannen zijn, kunnen jullie genieten en zijn jullie op jullie mooist. Daarnaaast zijn het de foto’s die jullie na de bruiloft nog hebben, dus een volledig verhaal van jullie dag is vaak erg waardevol om te hebben.

Heb je voldoende apparatuur?

In mijn tas zitten 2 Nikon body’s (D600 en D610), 3 lenzen en een reportage flitser. Daarnaast heb ik meer dan voldoende lege geheugenkaarten, opgeladen batterijen en opladers bij me.

Wat doe je als je ziek wordt?

Gelukkig word ik niet zo snel ziek, maar mocht dit wel gebeuren dan zal ik alsnog komen. Door de energie van jullie en je gasten zal ik me tijdens de dag goed voelen. Bij overmacht zoals een gebroken arm of been, dan heb ik een netwerk met andere leuke fotografen.

 

Hoe doe je dat met eten tijdens zo'n dag?

Gelukkig hoef ik niet opgezette tijden te eten en plan ik dat op momenten dat het uitkomt. Voor de lunch neem ik altijd iets makkelijks mee en zorg ik ervoor dat ik dit op een geschikt moment opeet. Boeken jullie mij tot aan het feest? Dan vind ik het fijn als ik een warm hapje mee kan eten, natuurlijk niet aan tafel met jullie gasten, maar in de buurt en uit het zicht zodat ik speeches en andere gebeurtenissen tijdens het diner kan vastleggen.

 

Kunnen we het mini fotoboek zien voordat het wordt gedrukt?

Het is niet mogelijk om de opmaak van het mini fotoboek van te voren te zien of wijzigingen door te geven. Dit is wel mogelijk als jullie voor een upgrade van het fotoboek kiezen. Jullie ontvangen vooraf de opgemaakte pagina’s digitaal en jullie kunnen evt. wijzingen doorgeven voordat het naar de drukker gaat.

Zijn de foto’s die we krijgen rechtenvrij?

De foto’s van iedere fotoreportage zijn niet geheel rechtenvrij. Het auteursrecht van de foto’s blijft altijd in handen van de fotograaf. Dit betekent dat jullie de foto’s niet commercieel mogen gebruiken. Natuurlijk mogen jullie voor privé gebruik doen met de foto’s wat jullie willen. En ook het delen van foto’s op social media (met naamsvermelding) is uiteraard helemaal prima.

 

Staat jullie vraag er niet tussen? Stel hem hieronder!